Geen nieuws in deze lijst:

Health Challenge op het Palet

De les van de buurtsportcoaches Arieke en Sebastiaan op basisschool het Palet begint spannend: hebben de leerlingen de afgelopen week meer stappen gezet dan de buurtsportcoaches? Zo ja, dan hebben ze een stormbaan voor de hele school verdiend....Bij groep 8 van het Palet geven de buurtsportcoaches samen met stagiaires Joshua en Dennis (van ROC sport & beweging) de Health Challenge.

Kinderen krijgen een fitbit om hun stappen bij te houden en krijgen 8 weken lang lessen over gezondheid. Vandaag woonde wethouder Roelie Bosch een les bij over verslavingen.

Bijna naar de middelbare school

‘Ik zag een keer twee mensen die lachgas gebruikten. Die gingen echt raar doen,’ zei een meisje. Een ander had een boek gelezen over iemand met een verslaving. Een ander zei: ‘Het is net als met chips, daar zit wat in, en dan blijf je dooreten!’

De kinderen gaan straks naar de middelbare school. Dan is het belangrijk dat ze weten hoe ze met verslaving in aanraking kunnen komen. Denk aan energiedrank en gameverslaving. Tijdens de lessen wordt er verteld over de risico’s en komt een ervaringsdeskundige aan het woord. 

Drugsparcours

Bij het drugsparcours konden de kinderen met een speciale bril ervaren wat het met je doet als je verschillende soorten drugs in je bloed hebt. De kinderen hebben vaak best wel al eens wat gehoord over drugs, maar weten minder wat de gevaren zijn, bijvoorbeeld in het verkeer. ‘Best wel eng!’ zo klonken veel reacties.

Wethouder Roelie Bosch: ‘Wat een goeie vragen stelde deze klas, en wat had Dennis een goed verhaal over gameverslaving. Deze ervaring en informatie kan kinderen helpen om later de gezonde keuze te maken.’

Health Challenge

De buurtsportcoaches hebben het project ontworpen en zijn de uitvoerders op de scholen. Het Palet is de tweede school waar het project wordt uitgevoerd. Bij de eerste school merkte we al snel dat de fitbit in combinatie met de lessen kinderen bewust liet worden van het aantal stappen en beweegmomenten op een dag. Wat ook uit het gebruik van de fitbits bleek, was dat kinderen soms hele korte nachten sliepen. De gegevens uit de fitbit worden als algemeen beeld besproken met de leerkracht. In het nieuwe jaar gaat de Helath Challenge ook van start in groep 7 van het Palet en op basisschool de optimist.

En wie er had gewonnen met de meeste stappen?

De leerlingen! Zij hebben een stormbaan gewonnen voor de hele school.

Ik werd dik geboren en toen ik 13 jaar was, had ik morbide obesitas,’ vertelde ervaringsdeskundige Tatjana Almuli tijdens de netwerkbijeekomst. ‘Gezond’ zei me niet zoveel. Ik wilde vooral dun zijn om op vriendinnen te lijken. Ik zag nooit iemand op tv of in boekjes die op mij leek. Professionals bleven tegen mij zeggen: ‘Als je gaat sporten en gezond eet, dan gaan de eetbuien wel weg.’ Dat was niet zo. Dus dacht ik dat het aan mij lag.’

Tatjana Almuli, is schrijfster van het boek ‘Best knap voor een dik meisje.’ Begin oktober was ze aanwezig bij de netwerkbijeenkomst in buurtcentrum de Wieken, voor professionals die werken met kinderen in Almere Buiten. In dat stadsdeel loopt namelijk de aanpak Gezond Gewicht, dat als doel heeft: meer kinderen met een gezond gewicht.

Inzet van iedereen nodig

Om gezond op te kunnen groeien hebben kinderen de inzet van iedereen nodig. Van zichzelf, de ouders en naaste omgeving. Maar ook van het onderwijs, de zorg, welzijn- en buurtorganisaties, sportclubs en bedrijven. Met de Aanpak Gezond Gewicht Almere (AGGA) werkt de gemeente Almere samen met andere partijen aan een gezond gewicht voor de Almeerse jeugd. Daarmee zijn we begonnen in Almere Buiten (West). De aanpak gezond gewicht is onderdeel van het programma Gezond in Almere (een van de opgaven uit het coalitieakkoord)

De netwerkbijeenkomst had als doel om elkaar te leren kennen, te zorgen dat er passende begeleiding en zorg aan elk kind wordt gegeven, dat er op tijd wordt gesignaleerd als er sprake is van een ongezonde gewicht of levensstijl, en dat professionals weten aan wie ze kunnen doorverwijzen.

Holistisch en individueel bekijken

Het verhaal van Tatjana onderstreepte hoe belangrijk het is om samen te werken en de situatie van het hele gezin te bekijken. Zij vertelde over de hulp- en zorgverlening die ze heeft gehad en wat goed ging en wat beter kan. Meer over haar ervaring lees je in de bijlage bij dit artikel. Wat in haar verhaal duidelijk naar voren kwam was dat een holistische en individuele benadering nodig is. Het ‘waarom’ van haar eetbuien werd in haar geval pas heel laat goed aangekaart. Zo vertelde ze bijvoorbeeld:

Toen mijn moeder overleed, hield eten me op de been. Ik wist niet hoe om te gaan met emoties. Ik werd gepest en uitgelachen vanwege mijn gewicht. Mensen zeggen wel eens: ‘als je je maar slecht genoeg voelt, dan ga je wel veranderen.’ Dat is te simpel gedacht. Dat is niet zo. Toen ik ouder was heb ik mij, ten einde raad, opgegeven voor het programma ‘obese.’ Ik dacht; als ik nou maar afval, dan wordt ik wel gelukkig.

Ik raakte veel gewicht kwijt tijdens het programma, ik voelde me vitaal. Maar mentaal gebeurde er niets.

Wat past bij dit kind?

In Almere Buiten zijn twee centrale zorgverleners actief, Janine Carels en Marjolein van Weerd. Huisartsen, scholen, wijkteams en andere professionals kunnen gezinnen naar hen verwijzen. Zij zijn tevens jeugdverpleegkundige kijken wat past bij welk kind en bij het gezin. Is er ruimte bijvoorbeeld om met gezondheid bezig te zijn? Wat is er nodig om een beweging te maken richting een gezonde leefstijl? In de bijlage een strip over de centrale zorgverleners.

‘Uniek dat we hier samen zijn en kijken vanuit het kind’

Verder waren er o.a. vertegenwoordigers van scholen aanwezig, huisartsen, de jeugdgezondheidszorg, de kinderopbouwwerker van De Schoor, Cool2bFit, de Wijkteams en natuurlijk de geweldige buurtsportcoaches Andoor en Paula, die het niet konden laten iedereen even te laten opstaan van hun stoel en te laten bewegen. Jan Herweijer, directeur van JGZ Almere, stelde hoe uniek het is dat iedereen samen zit om vanuit het kind te kijken.

Meer informatie

- De netwerkbijeenkomst in Almere Buiten wordt twee keer in het jaar georganiseerd. Wil je erbij zijn? Stuur dan een mail naar r.spruijt@ggdfleoland.nl  

- Op de hoogte blijven over Gezond in Almere? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Gezond in Almere.